Jak hodować awokado?

Jak hodować awokado?

Awokado to owoc, który nie tylko coraz częściej gości na naszych talerzach, ale też i zawitał do naszych mieszkań w formie rośliny doniczkowej. Poniżej omawiamy, jak krok po kroku wyhodować ją z pestki i czy możliwe jest uzyskanie owoców w takich warunkach. 

Awokado - właściwości zdrowotne 

W naturalnym środowisko awokado jest rozłożystym, niewysokim drzewem, które daje znane wszystkim owoce awokado. Wykorzystujemy je w sałatkach, makaronach, pastach, burgerach czy kanapkach. Powstają nawet restauracje specjalizujące się tylko w awokado! Nic dziwnego, bo ten owoc wyróżnia się przede wszystkim różnorodnymi właściwościami prozdrowotnymi: jest źródłem zdrowych tłuszczy, co pomaga w walce z chorobami układu krążenia, a dzięki kwasom nienasyconym wspomaga też odchudzanie i osoby borykające się z cukrzycą.

Jak hodować awokado?

Czy możemy wyhodować awokado w domowych warunkach? Oczywiście! Przede wszystkim warto jednak na początku zaznaczyć, że prawdopodobieństwo uzyskania owoców w domowych warunkach, jest niewielkie. A do tego, na pierwsze owoce poczekamy… 6-8 lat! To sprawia, że lepiej potraktować awokado jak normalną roślinę doniczkową i uniknąć rozczarowania.

Awokado możemy wyhodować z pestki, którą zanurzamy w tym celu w wodzie - aby była pod wodą do ok. ⅔ wysokości. Taki efekt osiągniemy, nakłuwając ją wykałaczkami z dwóch stron.

Po kilku tygodniach pestka zacznie kiełkować,  wypuszczając w wodzie korzenie. To znak, że czas ją wsadzić do ziemi! Najlepiej poczuje się w podłożu torfowym bądź uniwersalnym, wzbogaconym o piasek albo perlit. Warto zadbać też o odpowiedni drenaż.

Awokado - podlewanie, nasłonecznienie, przesadzanie 

Dla awokado najbardziej odpowiednie będzie stanowisko nasłonecznione, gdyż to roślina ciepłolubna. W okresie letnim możemy ją nawet wystawić na balkon czy taras. Podlewamy ją często, ponieważ źle znosi przesuszenie. Dodatkowo, zimą i w czasie upałów, warto zadbać o zraszanie naszej rośliny (szczególnie, gdy używamy centralnego ogrzewania).

Gdy nasze awokado osiągnie już wysokość kilkudziesięciu centymetrów, dobrze będzie je przyciąć - wtedy wyglądem zacznie przypominać rozłożysty krzew. Nie musimy natomiast zbyt martwić się przesadzaniem - wystarczy ją przesadzać co trzy sezony, kiedy ewidentnie “wyrośnie” z obecnej doniczki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Zobacz także